Kulturfika

i det gamla Rådhuskonditoriet i centrala Söderhamn

Foto. FridMedia

Klassisk mormorsfika i anrik miljö

Stunder att minnas!

I hörnet av Rådhustorget i Söderhamn hittar du ett av Sveries bäst bevarade kaféer. Huset byggdes 1877 direkt efter den stora stadsbranden och användes till en början som bostad. Under 1930-talet gjordes lokalerna på bottenvåningen om till kafé och källaren blev bageri.
1954 var det dags för en stor renovering och man tog hjälp av inredningsföretaget Rapidbolagen för att hitta en modern och mysig stil.
Taklamporna från Kosta Boda och de vinylklädda originalmöblerna står fortfarande kvar. Innertaken är dekorerade med tapet och elementskydden och de frostade glasen till skyltfönster och dörrar är bevarade.
Huset är numera kulturmärkt. Du kan fortfarande avnjuta en klassisk fika i samma stol och på samma fat som din mormor använde när hon var ung.  
Hembakta pasriservåfflor på riktigt smör och lokalt mjöl

Gofika!

Bageriet

I källaren finns bageriet, där godsaker av alla de sorter bakas med kärlek och lokala råvaror.

Kakorna bakas såklart på riktigt smör och Skogslidens ekologiska mjöl från Norrala. Förutom klassiska småkakor hittar du kanelbullar, bakelser och en mängd andra bakverk. Håll särskilt utkik efter syltgrottorna och krämkakan, som båda är klassiska Söderhamnsbakverk. 

Inredningen är original från 1954 men konsten byts ut varje månad.

Konst och kultur!

Lokalerna och konsten

Kafét har fyra olika rum att fika i. Två av rummen används ofta av mindre grupper som passar på att ha möte, träffa familjen mer avskilt för t ex en begravning eller som festlokal.

Eftersom vi stänger klockan 18 är det fritt fram att boka middagar eller fester på kvällstid. Då tar vi fram en middag med dryckespaket som passar tillfället tillsammans med er. 

På bilden har vi tavlor av  Ann-Caroline Breig. Konsten på väggarna byter vi den femtonde varje månad.  Då får lokala konstnärer möjlighet att ställa ut sina verk, oavsett om det är en erfaren konstnär eller ett gäng nördar som vill visa upp sina tennfigurer eller hemvävda eller broderade konstverk. Är du intresserad av att ställa ut? Vi har ca 2 års väntelista, så hör av dig redan idag för att boka din månad. 

Mota hungern!

Mat och mackor

Storfavoriten bland dagens lunch hos oss är laxen från Skärså rökeri.  Där har generationer av fiskare rökt lax, en råvara som betytt mycket för Hälsingland genom tiderna. 

För dig som hellre äter kött eller fågel serverar vi kött från Siljan chark eller någon av de gårdar som finna på närmare håll i mån av tillgång. När vi har kyckling på menyn väljer vi svensk kyckling och kalkonen köper vi i Lenninge utanför Bollnäs. 

Är du vegetarian eller vegan? Inga bekymmer, vi har alltid en vegetarisk eller vegansk lunch som alternativ med hemlagade goda rätter.

Mackorna brer vi såklart på vårt hembakta bröd. 

Just nu på menyn: 

Hembakta pasriservåfflor på riktigt smör och lokalt mjöl

Musik!

Jukeboxen

Lådan som sitter på väggen är en fjärrkontroll, som leder till jukeboxens hjärta.

När vi startade verksamheten 2020 behövde den lagas. Stefan på Ina musikservice ordnade, efter lite detektivarbete, fram ett slutsteg från 1980-talet. Nu fungerar den, men då skivorna senast byttes på 80-talet så är de av blandad kvalitet.

Inredningen är original från 1954 men konsten byts ut varje månad.

Mat o fika!

Köket och bageriet

Köket är ett enkelt kök med bänkar, en stor ugn och en vanlig hushållsspis. Ventilationen är en vanlig köksfläkt, vilket gör att vi begränsas i matlagningen. Vi får till exempel inte steka eller fritera. Maten vi serverar tillagas i ugnen eller kokas på spisen.

Bageriet i källaren har lågt i tak, vilket gör att våra kylar och frysar är specialbeställda för att få plats. Personer över 1,75 behöver ducka under rören i taket.

Allt vi serverar bakas i bageriet för hand.

Vi har en degblandare, ett jässkåp, en stor ugn och några arbetsbänkar. Som tur är har vi härlig personal som mäter, gräddar, kavlar och knådar med massor av kärlek!

Kvalitet och näring!

Lokala råvaror

Producenterna på orten håller en hög kvalitet och vi är stolta över att gynna dem. Kaffet kommer från Hälsingekaffe, som rostas i andra änden av Söderhamn. Bönorna rostas varsamt under lång tid för att behålla så mycket av aromen som möjligt. Här köper vi både kaffe och espressobönor.

Laxen kommer från Skärså rökeri där Dennis och Elinor har drivit rökeriet i många år och Dennis far före honom. De fiskar själva och levererar råvaror med hög kvalitet. 

Mjölet kommer från Skogslidens gård i Norrala, där tredje generationen i familjen tar över odlingen av kravmärkt vete, råg och korn. Gården arbetar med växelbruk och har förutom mjölet produktion av nötkött.

Kött, kyckling och kalkon köper vi så lokalt vi kan. Kött finns på lokala gårdar, kalkon i Länninge, Bollnäs, och kycklingfiléerna är svenska.

Till maten dricker vi bl a must från Stenbackens boende och arbetskooperativ, från Trönögumman, Järvsö musteri och Björnåsen i Sveg. Knäcke köper vi av Lina på Janssons bröd i Ljusdal och honung och senap från Axmar bruksbod. 


Vilka är vi?

I april 2020 öppnades dörrarna efter en kortare period utan någon verksamhet i lokalerna. Samtidigt stängde världen på grund av covid och det fanns varken jäst, mjöl eller toapapper att köpa i affärerna.
Men skam den som ger sig! Per hade en dröm om att starta eget och hade redan sagt upp sig före jul. Hyreskontraktet var signerat och lokalen städad och iordningställd. Bonden Olle i grannbyn hade dock ett underbart mjöl att sälja och vi lyckades få tag på jäst till det första tekakebaket. Så var vi igång! 
Per Elmefors

Per Elmefors

Rådispappa, VD och kock som gillar att nörda in sig på ny kunskap. Varmhjärtad spelevink som säger ja till det som skapar glada dagar. 

Tel: +46 70-291 94 94

Foto. FridMedia

Malin Åhman

Malin Åhman

Entreprenör och livsnjutare som älskar roliga ideer, vackra miljöer och saker som ger livet mening. 

Tel: +46 70-525 14 55

Photo. FridMedia

Hitta hit!

Rådis i Söderhamn

Rådhuskonditoriet, Rådhuskondis, Rådhus eller Rådis.. Kärt barn har många namn och under de senaste snart 100 åren har Rådhuskonditoriet varit det som varit längst. Tyvärr var det upptaget när vi tog över verksamheten i april 2020. 

Kyrkogatan 10, 826 32 Söderhamn

+4676-1122457

radis.soderhamn@gmail.com

mån-fre 8-18, helg 10-16 alla dagar utom midsommarafton, midsommardagen, julafton och juldagen

Din åsikt är viktig för oss! 

Lämna din Googlereferens eller Trip-advisor referens här!